KNIHA: Hasičské pohádky

Hasiči mají vzrušující povolání plné dobrodružných situací. A proto se asi nelze divit, že děti tato profese přitahuje. Na to reaguje také Zuzana Pospíšilová, která vytvořila sérii veselých a neotřelých příběhů z hasičského prostředí. Děti se v nich navíc dozví, jak se různé druhy požáru hasí a co vše může oheň způsobit.

Obsah knihy

V knize Hasičské pohádky najdete různé příběhy, ve kterých vystupují hasiči, ale také spoustu jiných postav, které budou hasit. Například zvířátka, vodník nebo jedna hodně odvážná princezna. Jednotlivé příběhy jsou s pohádkovými prvky a přináší trošku netradiční pohled na oheň a boj s ním.

První hasič

V zemi bylo hodně sucho, a tak lidé chodili do rybníka a brali odtamtud vodu, aby mohli zalévat své pole a zahrady. Jednoho dne ale začalo v jednom z domů hořet a lidé nestíhali hasit. Navíc vody bylo málo. V tom se objevil podivný človíček, který vykročil k plamenům bez vědra či hadice. Vyždímal své šosy a bylo po ohni. Jednalo se o vodníka Vodičku, o kterém lidé do té doby vůbec netušili, že bydlí v jejich rybníčku….

Žebřík do nebe

Nebe bylo už několik dní zatažené a v zemi byla tma, protože paprsky slunce neměly šanci se přes mraky dostat. Lidé byli stále více nerudní, a tak se Jindřich rozhodl, že s tím něco udělá. Zkusí mraky odehnat a sluníčko vysvobodit. Půjčí si od všech sousedů fén a zkouší mraky rozfoukat. Jenže jediné, čeho docílí, je to, že se přetíží elektrika a začne hořet. Přijedou hasiči, začnou hasit požár a Jindřicha přitom napadne ještě lepší nápad…

Hasiči z cirkusu

Slon, žirafa, opice a lev mají vlastní cirkus. Když jednou přejíždějí ve svém autě na nové místo, všimnou si ohně. Slon Bimbo začne hasit svým chobotem, ale nedaří se mu dostat oheň pod kontrolu. A tak opička začne rychle pojídat banány a na oheň háže banánové slupky. Nakonec se podaří požár uhasit a dostanou od hasičů uznání.

Kočka zachránkyně

Pan Radovan bydlí sám a rozhodne se, že si pořídi alespoň zvířátko, aby nebyl tak smutný. V útulku si vyhlédne kočku, která se ale lidí bojí, protože ji strašili ohněm. Na pana Radovana naštěstí kočička reaguje dobře. A tak si ji vezme domů. V noci ale vypukne v domově požár a pan Radovan tvrdě spí. Kočka ho nemůže vzbudit, a proto vyskočí k telefonu a zavolá o pomoc – zmáčkne 150 a podaří se ji tak pana Radovana zachránit.

Hasič tělem i duší

Michal byl hasičem tělem i duší. Pokaždé, když vyšel z domova ven, nosil se sebou batoh, kde měl hasíčí přístroj, plastovou láhev a pytlík s pískem, aby byl schopný uhasit jakýkoli požár. Jenže nic jiného než oheň nevnímal. A tak, když viděl mladé lidi, jak sedí okolo ohýnku a snaží se ho marně uhasit nějakými pruty se špekáčky, vtrhl mezi ně a oheň zalil vodou. Stejně tak když si všiml pána s podivnou kovovou kuklou, jak drží v ruce nůž zapojený do elektřiny a odletévají od něj jiskry, rychle vše uhasil. Lidé ale na něj pak byli rozzlobeni a Michal to nechápal. Pak mu došlo, že oheň nemusí jen škodit, ale může lidem i pomáhat…

Další příběhy:

  • Zvědavá jiskřička
  • Ukradený vůz
  • Zlomyslný vodník
  • Zachráněný čáp
  • Vtipálek
  • Lesní požár
  • Žíznivá cisterna
  • V pekle
  • Florián
  • Odvážná princezna Juliána
  • Mráček pomocník
  • Slůně
  • Čert Mariáš
  • Obr a skřítek
  • Ohnivec

Formát knihy

Kniha je lehká, má pevnou vazbu, klasické jemné stránky a je o trochu větší než formát A5.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Grada. Cena je 249 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha Hasičské pohádky přináší dvacet krátkých příběhů, kde hraje hlavní roli oheň a voda. Nejedná se o reálné příběhy, ale spíše o pohádkové vyprávění, takže zvířata mluví, stávají se různé zázraky a hlavní hrdinové se dostávají do situací, které bychom v našem životě těžko hledali. Na druhou stranu děti zjišťují, jak se různé požáry hasí (že ne vždy pomůže jen voda) a vidí, že hasit může každý (nejen profesionální hasič).

Kniha je vhodná pro všechny, kdo mají rádi hasičské povolání, ale i pro ty, kteří rádi čtou dobrodružné příběhy nebo vyprávění s ponaučením. Z hlediska věku je kniha vhodná pro předškoláky a mladší školáky. Jednotlivé kapitoly jsou krátké (většinou 5-6 stránek) a doplněné o barevné ilustrace.


Vydává: Nakladatelství Grada / Bambook
Autor: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Josef Pospíchal
Rok vydání: 2016
Rozměr: 172×250 mm
Hmotnost: 370 g
Počet stran: 120
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments